Unibet Sport Banner

Sportweddenschappen

Wed vandaag nog op de Jupiler Pro League

Hou je van voetbal? Plaats je ook af en toe een online sportweddenschap bij een van de vele online brokers van de Belgische markt? Dan is de Jupiler Pro League zeker iets voor jou. Onze nationale voetbalcompetitie biedt heel veel voetbalactie, geweldige spelers uit verschillende landen, een groot aantal spannende voetbalwedstrijden en dus zeer veel mogelijkheden om online weddenschappen te plaatsen. Door dit artikel verder te lezen zal je alles komen te weten over de Belgische voetbalcompetitie en over de grootste online brokers waar je al je online weddenschappen kan plaatsen.

Jupiler Pro League

De Jupiler Pro League

De Jupiler Pro League is de naam van de eerste klasse van het Belgische voetbalkampioenschap. Sinds de hervorming van het competitieformaat tijdens het seizoen 2016-2017 heet deze divisie eigenlijk Divisie 1A. De naam “Jupiler” komt natuurlijk van het feit dat deze bekende brouwer sinds meerdere jaren onze hoogste voetbalcompetitie sponsort. Deze competitie is onderverdeeld in 2 delen: de reguliere competitie en de play-offs. Tijdens de reguliere competitie spelen 16 ploegen 2 maal tegen elkaar, 1 keer thuis en 1 keer buitenshuis. Na 30 speeldagen, bepaalt dan het eindklassement welke ploegen in Play-Off 1 en in Play-Off 2 terecht komen. Sinds het seizoen 2010-2011 is er geen Play-Off 3 meer. De ploeg die op de laatste plaats eindigt na de reguliere competitie degradeert onmiddellijk naar de tweede klasse of Divisie 1B.  Laten we nu de play-offs van dichterbij bekijken.

Play-Off 1: wie wordt er kampioen?

De ploegen die in Play-Off 1 terecht komen is de top 6 van de reguliere competitie. De uiteindelijke winnaar van Play-Off 1 mag zich kampioen van België heten, zoals Club Brugge dat deed tijdens het seizoen 2017-2018. Elke ploeg uit Play-Off 1 speelt 2 wedstrijden tegen de 5 andere ploegen uit deze groep. Wat wel heel belangrijk is om te noteren is dat voor de aanvang van de play-offs de punten van alle ploegen gehalveerd worden. Dit betekent dat als bijvoorbeeld de nummer 1 uit de reguliere competitie 8 punten voorsprong heeft op de nummer 2, er nu maar 4 punten overblijven. Niet iedereen is een voorstander van deze puntenhalvering en van deze play-offs in het algemeen. Sommige vinden dat de ploeg met de meeste punten na de reguliere competitie gewoon kampioen moet zijn. Deze discussie is nu niet aan de orde omdat er dus in België een play-offsysteem is ingevoerd en dus wordt hetzelfde systeem toepast voor alle ploegen. De halvering van de punten betekent wel dat er meer spanning is. Als we hetzelfde voorbeeld nemen van een voorsprong van 8 punten die gehalveerd wordt naar 4 punten voor de aanvang van de play-offs, dan kunnen de zaken zeer snel veranderen als, tijdens de eerste speeldag, de leider bijvoorbeeld een moeilijke uitwedstrijd zou hebben en de tweede in de stand een “gemakkelijkere” thuiswedstrijd. Tijdens de play-offs, kunnen de posities werkelijk elk weekend veranderen. Dit maakt het ook zo boeiend. Tijdens het seizoen 2018-2019, begint Play-off 1 op vrijdag 29 maart 2019 met een wedstrijd tussen Standard, de nummer 3, en Antwerp, de nummer 6 uit de stand.

Play-Off 2: wie speelt er europees?

Het systeem van Play-Off 2 is ingewikkelder. Ten eerste zijn er 12 ploegen die deelnemen aan deze kleine competitie: de nummers 7 tot en met 15 van de eerste klasse en de nummers 2 tot en met 4 van de tweede klasse. Deze 12 ploegen worden als volgt verdeeld in 2 groepen:

  • Play-Off 2 Groep A: plaats 7, plaats 9, plaats 12 en plaats 14 uit Divisie 1A en plaats 2 en plaats 4 uit Divisie 1B
  • Play-Off 2 Groep B: plaats 8, plaats 10, plaats 11, plaats 13, plaats 15 uit Divisie 1A en plaats 3 uit Divisie 1B
Champions League

In deze play-off worden de punten niet gehalveerd, maar elke ploeg begint opnieuw met 0 punten en speelt in totaal 10 wedstrijden, een thuis- en uitwedstrijd tegen elke ploeg uit hun groep. De winnaar van Play-Off 2 wordt bepaald door een thuis- en uitwedstrijd tussen de beide winnaars van elke groep. De ploeg die deze wedstrijden wint zal dan weer een thuis- en uitwedstrijd spelen tegen de ploeg die op de vierde of vijfde plaats eindigt van Play-Off 1 om te bepalen welke ploeg tijdens het volgend seizoen zal kunnen genieten van een Europees avontuur. De ploeg uit Play-Off 1 tegen de welke de winnaar van Play-Off 2 moet spelen wordt beslist in functie van het aantal Europese tickets die België ontvangt van de UEFA en van het resultaat van de Beker van België die ook een ticket geeft voor de kwalificatiefase van de Europa League aan de winnaar van de beker.

De kanshebbers en bij wie kan je online weddenschappen plaatsen

Momenteel heeft KRC Genk de grootste kans om kampioen te worden. Zij staan namelijk momenteel op de eerste plaats. Op de tweede plaats staat er de kampioen van vorig jaar, Club Brugge, en op de derde plaats, de ploeg uit Luik, Standard. Dan heb je natuurlijk ook nog Anderlecht, die je nooit kan afschrijven ondanks een ondermaatse eerste helft van het seizoen, Gent, de kampioen in 2015, en Antwerp, een ploeg die in een verre verleden 4 maal de Belgische titel won (de laatste titel dateert al van 1957). Het mooie aan het play-offsysteem is dat elke ploeg uit Play-Off 1 nog kans maakt op de eindtitel. Welke ploeg zal zich volgens jou als kampioen van de Jupiler Pro League kunnen kronen op 19 mei?

Omdat de Jupiler Pro League door een zeer groot aantal mensen wordt gevolgd in België, bieden de online brokers van ons land ook zeer veel wedmogelijkheden op deze competitie. Zo kan je online weddenschappen plaatsen op de Jupiler Pro League bij onder andere de volgende online brokers in België:

Al deze online brokers bieden natuurlijk genereuze welkomstbonussen aan nieuwe leden aan, dus als je nog geen lid bent, kan je van deze bonussen genieten om op onze nationale voetbalcompetitie te wedden. Lees ook altijd goed de algemene voorwaarden van deze online brokers om op de hoogte te zijn van alle regels.

banner