Unibet Sport Banner

Sportweddenschappen

Europese Super League


15 vaste Europese top voetbalclubs aangevuld met 5 wisselende clubs, dat is de nieuwe Europese Super League. Deze competitie wil het beste bieden voor de voetbalfans maar nog meer voor henzelf. Om te starten zouden ze al een budget hebben van 3,5 miljard Euro! De Europese Super League werd aangekondigd op 19 april 2021.

Na veel protest van supporters, andere teams en federaties werden de plannen voor de Super Liga na 2 dagen al afgeblazen.

Europese Super League

Structuur van de Super League

Er zijn momenteel 12 stichtende leden maar dit moeten er 15 worden, over de laatste 3 is nog geen zekerheid. Elk jaar kunnen 5 andere Europese voetbalclubs deelnemen. De 5 deelnemers zullen voorrondes moeten spelen om hun plaats te winnen.

De startende clubs zijn uit de Engelse Premier League, de Spaanse La Liga en de Italiaanse Serie A. Dit zijn 12 clubs die bevestigd hebben dat ze zullen deelnemen. Of er ook clubs uit de Duitse Bundesliga en de Franse Ligue 1 aansluiten is nog niet geweten.
Volgens geruchten zijn de gesprekken met FC Bayern Munich en RB Leipzig uit de Bundesliga. Volgens dezelfde geruchten zou ook de Portugese Primeira Liga club, FC Porto, aansluiten bij de 15 stichtende clubs. Maar de voorzitter van Porto, Pinto da Costa, ontkent dit en zegt dat ze de uitnodiging om deel te nemen aan de Super League hebben afgewezen.

Stichtende clubs Super League

 • AC Milan (Serie A, Italië)
 • Arsenal (Premier League, Engeland)
 • Atlético Madird (La Liga, Spanje)
 • Chelsea (Premier League, Engeland)
 • FC Barcelona (La Liga, Spanje)
 • FC Bayern Munich (Bundesliga, Duitsland)
 • Inter Milan (Serie A, Italië)
 • Juventus (Serie A, Italië)
 • Liverpool (Premier League, Engeland)
 • Manchester City (Premier League, Engeland)
 • Manchester United (Premier League, Engeland)
 • RB Leipzig (Bundesliga, Duitsland)
 • Real Madrid (La Liga, Spanje)
 • Tottenham Hotspur (Premier League, Engeland)

Voorzitter

Aan de start is Florentino Perez, de voorzitter van Real Madrid, ook de voorzitter van de Super League.

Florentino Perez

Super League Kalender

De Super League competitie start in Augustus met 2 groepen van 10 voetbalploegen. Elke team speelt twee wedstrijden tegen elkaar en de 3 beste plaatsen zich voor de kwartfinales. Dit betekend dat 6 van de 8 ploegen een plaats hebben. De overige 2 ploegen worden bepaalt met barrage wedstrijden tussen de 4de en 5de in elke groep. De uiteindelijke finale van de Super League is in Mei.

De clubs willen in hun landelijke competities blijven spelen en de Super League als vervanging van hun huidige Europees voetbal in de UEFA Champions League en de UEFA Europa League. Daarom zullen de wedstrijden door de week plaatsvinden.

banner

Geld

Bij de start zal de Europese Super League een budget hebben van 3,5 miljard Euro. Een van de grote investeerders zou J.P. Morgan zijn, een Amerikaanse investeringsbank.

De winnaar van de eerste Super League krijgt maar liefst 400 miljoen euro. Dit is een gigantisch bedrag in vergelijking met de Champions League, daar krijgt de winnaar maar 19 miljoen euro.

Het is duidelijk dat er voor de top clubs veel geld gemoeid is met de keuze van deze nieuwe competitie. Maar dit zal waarschijnlijk wel een negatief effect hebben voor alle andere Europese clubs die niet tot het selecte groepje van 15 behoren. Ook de EUFA zal veel minder gaan verdienen en verzet zich sterk.

Super League voor vrouwenvoetbal

De huidige oprichters van de Super League zeggen dat ze met de planning van een vrouwen Super League zullen beginnen na de start van de mannencompetitie. Hoe dit zal doorgaan en in welke vorm is nog maar de vraag. In het vrouwenvoetbal zijn het namelijk andere teams die het best presteren. De 5 teams met de meeste Europese overwinningen in het vrouwenvoetbal zijn: Olympique Lyon (Frankrijk), 1. FFC Frankfurt (Duitsland), Umeå IK (Zweden), VfL Wolfsburg (Duitsland) en 1. FFC Turbine Potsdam (Duitsland).

Women Champions League

Tegenstanders

De Super League krijgt van bij de aankondiging veel tegenstand. Zowat alle andere voetbalclubs en spelers zijn tegen. Supporters van zowel de deelnemende teams als de niet deelnemende teams bieden ook tegenstand.

Maar het meeste tegenstand komt er waarschijnlijk van de andere federaties, zij zien hun topclubs en het grote geld verdwijnen. De wereldwijde FIFA en het Europese EUFA spreken dreigende taal. Ze willen de voetbalclubs van de Super League uit de nationale competities weren. Ook willen ze spelers van Super League teams verbieden om nog mee te spelen met hun nationale voetbal elftal op het Europees Kampioenschap en het Wereldkampioenschap.

Het is afwachten of en hoe de Super League er uiteindelijk zal komen. Zeker de dreiging dat voetballers niet mee mogen spelen op het EK en WK lijkt een sterk motief om toch geen Super League te starten.
Als de Super League er komt zullen er zeker veel voetbalweddenschappen mogelijk zijn bij de bekende sportweddenschappen aanbieders.

Related posts
Sportweddenschappen

Sportweddenschappen deze zomer bij Goldenpalace.be

Deze zomer is het bij Goldenpalace.be mogelijk om allerlei sportweddenschappen af te sluiten op de meest populaire sportevenementen van deze zomer. Zo kun je een weddenschap afsluiten op Wimbledon of op de Tour de France. Daarnaast kun je ook wedden op de voorrondes van de Champions League tot aan de finale toe. Ben jij goed in sportweddenschappen? Dan is dit je kans!